Svar från frågestunden

Hur ser framtidplanerna ut med Ásta?
Just nu jobbar jag bara på att lära känna henne. Men i framtiden är planerna att komma ut på tävlingsbanorna. Men det viktigaste, och som alltid kommer vara prio ett är att vi ska ha kul tillsammans.

Vad vill du jobba med och hur vill du leva när du blir stor? :)
Jag vill ha egen verksamhet där jag rider in och utbildar hästar, tar lektioner och kurser och kanske avlar. Det är drömmen! Jag vill självklart ha egen gård med ett stort fint hus där jag ska bo med min familj och mina fina hästar :)

Tävlar du ngt? Om ja, vilken/vilka gren/-ar? Vilka klasser?

Nej jag tävlar inte och har aldrig gjort. Men det kommer.

Vilken färg är åsta
Nog för att hon heter Àsta (uttalas Aosta) ^^ Hon är en skimmel. Alltså vit. Men skimlar är inte vita när dom föds utan det kommer med åren.Kunde du göra såna fina bloggdesigns från början eller lärde du dig någonstans ? Och isånafall, var ?? :)
Nej jag har absolut inte kunnat göra fina designer från början. Det har tagit ungefär ett år att bli så bra som jag är idag :) Grunderna till en fin bloggdesign har jag till största del lärt mig på Designadinblogg.se.

hur många år har du ridit?
Jag började på ridskola året jag skulle fylla sju. Red där ett år men jag trivdes aldrig där så jag slutade. Men började sedan igen då jag saknade hästarna så mycket, men jag slutade efter ett tag, började igen osv. Detta pågick i ca 4år så jag lärde mig grunderna, om och om igen ;) Men jag kom ingen vart då jag alltid började om från början och fick i stort sätt bara göra samma saker. Så det ledde också till att jag slutade, så jag slutade för gott till slut. Det gick två år innan jag fick nog. Jag bestämde mig för att göra någonting åt saken. Jag letade efter foderhästar på internet i flera månader och efter flera om och men blev jag tillslut fodervärd åt världens goaste fjording. Mumz... Henne jag red i lite över ett år, tills hon togs bort pga av ålder. Så jag har egentligen inte ridit så länge. Trots att jag började när jag var väldigt liten... Men kunskaperna har alltid suttit i. Så kortfattat har jag väl ridit i typ fem år sammanlagt.

ska du tävla med Ásta något, isf vilken gren/genar?
Ja det ska jag :D Det kommer väl bli allt i från tölt, fyrgång och femgång. Jag håller faktiskt inte reda på vad man kan tävla gångartsmessigt med islandshästar. Någon som möjligtvis kan berätta? :P

hur känns det att ha en egen häst? hade du kunnat tänk dig någon annan häst än Ásta?
Jadu, känslan går inte riktigt att beskriva då det varit min största dröm i hela mitt liv. Så det känns ganska overkligt, men helt fantastiskt och underbart på alla sätt och vis! Jo nog skulle jag kunna tänka mig någon annan häst än Àsta. Jag hade ju såklart tagit vilken häst som helst istället för ingen alls om jag säger så. Men Àsta har varit min drömhäst från första gången jag såg henne, så hade jag varit tvungen att välja hade jag valt henne framför hundra andra!

hästras, temprament, osv?
Jag antar att du undrar vad jag föredrar? Islandshäst, inte så konstigt kanske? :) Hehe. Jag gillar pigga, glada och positiva hästar, men som inte har nerverna utanför kroppen.

Vem kommer du träna för?
Mestadels Jamila Berg :)

vad vill du läsa för linje på gymnasiet och varför? :D
Det där är en fråga som kommer upp i mitt huvud väldigt ofta. Men jag har inget svar på den, tråkigt nog. För jag vet ärligt inte. Och det är verkligen jätte jätte jobbigt...

har du alltid gillat att fotografera?
Nej intresset har inte alltid funnits där. Den kom vintern 2009 när min pappa köpte sig en system kamera. Den blev tillslut min ;) Hehe... Intresset växte väldigt snabbt och jag sålde den kameran (Sony a330) och köpte den jag har nu. Sedan har allt gått super fort!vad gör du när du inte är i stallet?
Sitter vid datorn... Haha, men typ. Jag är en datornörd ända ut i fingerspetsarna. Men sitter jag inte vid datorn eller är i stallet så fotograferar jag kanske och pluggar när jag måste. Eller så är jag med någon kompis, även fast det är väldigt sällan.

har du ridit på ridskola ngn gång?
Ja det har jag :) Från sju till tio års ålder ungefär.

vad fick dig att falla för Àsta?
Jag träffade henne redan när hon var ett litet föl. Det var för ungefär fem år sedan. Sommaren 2006. Jag var alltså runt 8år då. Jag och min familj bodde i min farmor och farfars hus. Dem bor granne med Annelie (min faster som jag fått Àsta av) så hon hade några av sina hästar på lösdrift bakom deras hus. Jag gick ner till den där hagen och fick syn på en kolsvart liten häst som kom fram till stängslet och hälsade på mig. Ja blev kär, bara då. Flera gånger om dagen i flera dagar gick jag ner och hälsade på hästarna (utanför hagen då jag inte visste om jag fick gå in eller inte). Och varje gång kom den svarta lilla hästen fram till mig. Det var även ett till litet fux föl och många andra vuxna hästar. Men ingen kom fram förutom hon... Hon kom till och med när jag kallade på henne. Men det vanliga lätet när man ska få en häst att skritta. Och även då hela flocken stod flera meter bort kom hon till mig. Varenda gång. Så jag föll pladask. Det har var henne jag skulle ha "när jag blev stor"! :'P

Kommer Mumz upp i tankarna fortfarande?
Jo det gör hon, självklart ♥ Allt från att se hennes saker i stallet som fortfarande inte är undan plockade, en bit av hennes man som hänger i mitt rum, bilderna på mobilen, och sedan påminner Àsta väldigt mycket om Mumz lustigt nog. Hennes lugna men ändå pigga personlighet, och dem ljusa hårstråna som alltid fastnat över allt... Hehe... Jag tänker på henne varje dag, men med glädje.Har du hoppat någon gång? Hur högt? :)
Jag har aldrig hoppat på ridskolan eller på någon riktigt hopphäst. Jag kunde hoppa lite småhinder med Mumz någon gång i bland för skoj skull. Det högsta vi hoppade var kanske 40cm. Typ! ^^ Men sedan jag mer för dressyren också.. Men jag är säker på att hoppning är riktigt kul det också.

på dina videos och filmer är det väldigt vacker natur, vart någon stanns i sverige är det? :)
Jag bor i en liten ord norr om Uppsala :)

Vilken är den bästa hästen du någonsin har ridit på?
Oj, bäst på vilket sätt? Jag vet faktiskt inte. Alla hästar är så roliga och unika på sitt sätt!

vart gör du dina bloggdesigner?
Jag gör dem i Photoshop CS5.

Pojkvännen?
Har ingen, tyvärr.

Bor du I stockholm?
Nej det gör jag inte :)

Hur mycket kostade Åsta?
Jag köpte henne inte. Jag fick henne ♥♥♥

Vem är din favorit Hästhoppare/ dressyrare?
Jag har ingen speciellt favorit faktiskt :)

Hur gammal är du :)?
Jag fyller 14 år den 24 November.Hyrde du hästar innan du fick en egen häst?
Jag hade en foderhäst :) Och jag kan väl inte direkt säga att man hyr då... Men på sätt och vis kanske.

Hur länge har du ridit islandshäst?

I mindre än ett år.

Vilken tycker du är den finaste islandshäst förutom din egen?
Oj, hjälp vad svårt... Men det får nog bli Àstas pappa Hagalin :)

Har du någon förebild inom islandshästsporten?
Jamila Berg! :)

Vart bor du?
I en ort norr om Uppsala.

Har du någon speciell dröm ?
Att slå igenom inom islandshästvärlden och kunna leva på mitt yrke :)

Kommentarer
Anonym

Du undrade hur man tävlar med islännig, tänkte jag kunde ge dej ett par exempel!fyrgång - du rider skritt, trav, galopp & tölt

femgång - du rider skritt, trav, galopp, tölt & pass

tölt grenar - man töltar i olika takter tex. arbets tempo tölt, ökad tempo tölt osv.hoppas det var till lite hjälp! ♥

2011-11-01 @ 20:44:26
Julia

fick du ásta gratis ?? :O :P

2011-11-02 @ 00:00:26
URL: http://tweep.blogg.se/
Evelina [Frosti & þytur]

Eftersom jag tyckte att kommentaren ovanför inte gav något riktigt bra svar på "Tävling med Islandshäst" så tänkte jag vara söt och flika in lite.Det finns olika grenar i tölt, fyrgång, femgång och pass, man kan säga att de är olika svårighetsgrader. T8 och V5 kommer nog vara de första grenar du ger dig på (för det är det typ för alla) och är även de jag kallar enklast. I de högre klasserna i ex. fyrgång så kan ökad tölt sättas in efter galoppen mm. Domarna dömmer olika saker på din häst: det är takt, form, energi, aktion osv.Jag tyckte det var lättare att slänga in en länk till en bra sida som beskriver alla grenar som finns på tävlingsbanorna.

http://www.malinweb.se/atttavla.htmHoppas det var

2011-11-02 @ 01:29:34
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL (eller en hemlis):


URL:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback