Prestationsångest

Att ha unghäst är svårt... Men samtidigt något av det roligaste som finns. Jag har haft Àsta i sex månader idag och jag kan ofta bli besviken på mig själv varför vi inte kommit längre än vad vi gjort. Vi har utvecklats mycket som ekipage på sex månader, och ibland känner jag mig faktiskt riktigt duktig och stolt över mig själv som lyckats åstadkommit det vi gjort. Jag såg en bild på en urflott islandshäst i ökad tölt som endast varit inriden i tre veckor.. tittar på mig och Àsta. Vi är inte ens halvvägs. Jag tittar på mig själv.. känner nästan ångest över att jag har inte utbildat Àsta så bra och fort som någon annan hade kunnat.

Men idag fick jag en tankeställare. Har vi bråttom någonstans? Nej. Så länge jag inte förstör henne får det ta den tid det behöver... För vi har kul och utvecklas ständigt tillsammans. Jag vet att jag fixar det här!

Jag skulle inte vilja ha någon annan häst än min älskade lilla pälsboll, och vi ska hålla ihop tills döden skiljer oss åt. Àsta är det finaste jag har och är den jag drömt om så länge jag kan minnas. Det är menat att vara vi två. Även fast vi inte är på "ökad tölt nivå" än, så har vi roligt och har kommit en bra bit tillsammans sedan dag ett. Jag vet att vi kommer vara där en dag vi också, men vägen dit får man inte glömma! Det viktigaste är att ha roligt!

Det jag måste göra är att lägga prestationsångesten på hyllan och fokusera på oss, på nuet. Sätta rimliga mål och njuta av tiden tillsammans!


Kommentarer
Adina & islandshästen Funi

Släpp ångesten, ha roligt så kommer det med tiden! :)

2012-04-15 @ 19:54:27
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/
Linda

Jag förstår vad du menar, jag har sådana höga krav på mig själv, man ska lyckas och kunna hela tiden, nog för att det går jäkligt bra nu men då har våran tid varit ett helvete.Jag trodde aldrig tölten skulle bli så fin så tvärt, förra våren red vi ju för fullt och då var den inte alls som den är idag. Men det tar tid, pang säger det så släpper allt och det bara tickar på. Det kommer ska du se! Sex månader är ingenting.

2012-04-15 @ 20:03:50
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Linda

Sv: Ja det var verkligen en härlig dag med min pålla:)

2012-04-15 @ 20:04:14
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Alexandra

Känner också så ibland men ja, precis som ni så har inte vi heller bråttom någonstans så det är bara att köra på och strunta i andra. :)Vad är flygande tölt? Aldrig hört det. (a) Menar du flygande pass?

2012-04-15 @ 21:33:43
URL: http://alexaka.blogg.se/
Nordsvensk yrla

Evelin, Loppan är 12 år och kan inte tölta än ^^Jag har lärt mig att om man stressar fram tölten på en islandshäst så är det lätt att den inte blir lika bra som den skulle bli om man tar det lugnt. Tölten tar längs tid att träna men självaste trixet är att hästen själv måste hitta balansen i det hela :) Haha, men vad vet jag ;)

2012-04-15 @ 21:56:52
URL: http://yrlaslya.webblogg.se/
Malva

Jag önskar dig en fin kväll!

2012-04-15 @ 22:06:37
URL: http://mkdn.blogg.se/
Johanna

Håller helt och hållet med! Kände också stressen när jag haft Nora ungefär lika länge som du haft Àsta, kompisar son hade häst hade redan tävlat massor och kommit långt. Men man ska ta allt i sin egen takt! Bättre att lära känna hästen innan man kastar sig ut på tävlingsbanorna. Sen tycker inte jag att du ska ha ångest, ta det i den takten som känns bra :).

2012-04-16 @ 08:45:44
URL: http://finanora.blogg.se/
Julia Samuelsson

måste säga att på den sociala biten så har din lill pälsboll utvecklats så enormt. När jag praktiserade där i höstas precis när hon hade kommit så ville hon aldrig komma fram till mig i hagen och när jag närmade mig så backade hon undan lite. Men i onsdags när jag var ut och fyllde på vatten åt stona så kom hon fram helt själv och buffade på mig. När jag började klia henne i pannan så stod hon där och njöt lugnt och stilla. Så fort jag slutade så började hon buffa igen. Hon har verkligen blivit en helt underbar individ. FORTSÄTT KÄMPA, som du säger du har inte bråttom någonstans!

2012-04-16 @ 15:33:55
URL: http://jjuliachristina.blogg.se/
Annelie

Du gör ett jättebra jobb m Ásta och du har bara haft henne ett halvår.

Ni har all tid i världen att utvecklas tillsammans : )

Ökad tölt är inte huvudsaken- det finns ngt som heter kort tölt också och det är där takten sitter ; )Det är bra att ni lärt känna varandra och viktigast att ni har ROLIGT tillsammans : )

När det passar DIG och om du VILL kan vi börja planera in lite lektioner,kurser och läger.Många Kramar :)

2012-04-16 @ 19:06:37
Liza Morrison

Jag tycker personligen att du är jätte duktig med henne, och det band ni har blir starkare för varje dag. Som sagt hjälp finns om det behövs!Ni är så fina tillsammans och det är en fröjd för ögat och se er träna tillsammans.Snart så, tänkt när vi kan åka ut och tävla tillsammans och åka på kurser, för den dagen kommer, det är en sak som är säker.Kramar

2012-04-17 @ 09:09:49
URL: http://teammorrison.blogg.se/
Matilda

Helt rätt tanke! Gå sakta fram och komma dit man vill än att skynda på och allt blir fel!

2012-04-17 @ 14:36:28
URL: http://vickysutbildning.blogg.se/
Evelina

Den hästen du skådat var troligen inriden av ett så kallat proffs. Och det proffset har MÅNGA 100 timmar i sadeln. De har befunnit sig på samma nivå som alla oss andra. Så, se Ásta nästan som en liten möjlighet.. Ni kommer lära varandra mycket och du hittar dagligen många knep som gör din utbildning bredare. Gör du det i din takt blir de bra i slutändan, stressar du fram kan det bli grymma konsekvenser. Du är super duktig och att stressa fram på sin första unghäst är ett big NO NO. Dvs. att du gör helt rätt! Tänker som dig om detta.. ungefär.

2012-04-26 @ 16:51:13
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/
fanny

(Nu är jag lite efter och jag antar att du inte har ångesten längre efter som det går så jätte bra nu! Men jag skriver ändå ^^)Det tog ungefär 1 år innan jag räknade Hera som inriden, jag tog saker sakta och det har gått sakta, men resultatet har blivit desto bättre. Just nu tycker jag att hon är mer välriden än vissa halvblod som blivit ridna i flera år.

Det jag vill komma fram till också med är att det är otrooooligt svårt att rida in en häst på 3 veckor och få hästen trygg i situation eftersom det går så him la fort hinner den ju aldrig vänja sig vid vad som händer. Antingen har en liiiten detalj tappats bort och att den lärde sig TÖLT på tre veckor, that I can belive (som oerfaren dressyrryttare, vet inte hur lång tid det tar att träna tölt?) eller så var medlena dom använde för att rida in hästen inte dom snällaste. Strunta i hur lång tid det tar för er att komma någonstans, så länge resultatet är ärligt och blir 100 gånger bättre!

Kram!

2012-05-18 @ 09:32:50
URL: http://fannyycarlsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL (eller en hemlis):


URL:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback