Mumzinlägg - bildbomb

Jag fick ett önskemål av Agnes att skriva lite om Mumz i ett inlägg, so here we go!

Mumz var ett fjordingsto som var 25 år gammal när jag blev fodervärd åt henne, den 4 arpil 2010. Mumzan som hon brukade kallas var en himla speciell häst på alla sätt och vis, men alldeles underbar. Hon var en dam som visste hur man skulle komma undan och ville göra allt på hennes vis och så enkelt som möjligt.. Och någon seg gammal tant var hon då inte, det kan jag lova! Pigg som en unghingst när hon väl ville.. och envis, väldigt envis, men aldrig dum! Vilken läromästare hon var alltså. Jag hade verkligen inte, med handen på hjärtat kunnat få en bättre första häst än henne. Hon var som min lilla extra mamma, lärde mig allt och tog hand om mig på något vis.

Men det var inte lätt att fånga hennes hjärta kan lova. I början var hon grinig och ville helst inte göra det jag ville. Hon ville göra som hon ville ;) Men som sagt var hon aldrig dum, bara svår, men alltid snäll. Och det tog väldigt lång tid för mig att komma mig nära in på henne, fånga hennes tillit och känslor. Dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad var jag med henne. Och nej, trots det, blev vi liksom aldrig "ett"... Det var en period då jag faktiskt ville byta häst. Jag kände inte samma starka lust att vara i stallet för jag kände inte att det fanns den där starka kemi mellan oss. (Men vad kan man förvänta sig av en 26 årig häst som ägts av väldigt många och stått på ridskola i flera år, efter bara några månader? Det var ju inget unikt med mig.. Fast det fattade ju inte jag då). Men jag älskade henne, det gjorde jag verkligen. Och vi hade otroligt många roliga stunder, det kan ni vara säkra på :) Och jag fortsatte ändå kämpa för att komma henne närmare.

Men sedan i slutet på den sommaren blev min älskade vän sjuk, hon fick sår på hornhinnorna båda i ögonen och åkte i samma veva på en rejäl förkylning. Hon fick stå inne alldeles ensam i ett kallstall med fönsterna täckta så det skulle vara alldeles mörkt med tanke på hennes smärta i ögonen. Detta tog väldigt hårt på mig, och skulle inte Mumz bli frisk, skulle hon tas bort. Och Ulrika som hade ansvaret för henne betalade mycket pengar för att få henne frisk. Vilket hon faktiskt, mirakulöst blev. Detta fick mig att inse hur mycket hon faktiskt betydde för mig. Det var lite som "man inser inte vad man har fören det är förlorat". Och allt detta förde oss mil närmare varandra! ♥

Det var nu som vår vänskap och tillit bara blev starkare och starkare för varandra ju längre tiden gick. Och hon blev verkligen som min alldeles egna häst, hon var min andra halva. Jag blev också klokare och mer erfaren och förstod henne bättre, på alla sätt. Både i ridningen och i hanteringen. Men samma envisa Mumza, det var hon alltid. Men världens snällaste, man kunde verkligen göra allt med henne! :')

Nästa sommar blev hon känslig i ögonen igen.. Hon fick gå med flughuva dygnet runt hela tiden och man märke väldigt tydligt att han tappat livsgnistan... alla var oroliga för att hon återigen skulle få samma symtom som förra sommaren. Vilket vi inte ville, Ulrika var väldigt noga med att hennes sista tid skulle vara glad och rolig och inte avslutas med att stå inne ensam i ett mörkt stall. Så den 12 augusti 2011 befriades Mumzan från sin 26 år gamla kropp och fick springa vidare utan konstant rinnande och irriterande ögon och en jobbig flughuva... Jag hade bestämt mig sedan länge tillbaka att den dag hon försvinner, ska jag vara med. Och det var jag också. Det var det värsta, men samtidigt det bästa jag gjort. Det var det jobbigaste jag varit med om i hela mitt liv, och jag grät så att jag knappt kunde andas. Men jag var där med henne in i det allra sista! Och det var det bästa jag kunde göra för henne i den situationen...Jag saknar dig så.

Kommentarer
fanny

Fina Mumz...

Starkt gjort att vara med hela tiden. Då fick hon veta att du älskar henne in i det sista <3

2012-01-02 @ 15:21:43
Anna och Staren

Det är väldigt bra av dig att kunna gå vidare!det hände mig ungefär samma sak och jag slutade rida ett halv år.

2012-01-02 @ 16:37:34
URL: http://annaulvklos.blogg.se/
Sane <3

Ohh gud...Jag började gråtta när jag läste deta<33 Jag finns alltid för dig här kompis..Jag vet hur det känns att vara någon så nära och tro mig det har jag oxå varit..Kram Sanela <3

2012-01-02 @ 16:52:47
URL: http://beautifulinmyway.bloggplatsen.se
Adina & islandshästen Funi

Vilken rörande historia evelin! Men ni fick en underbar tid tillsammans, jag är glad att Funi inte är där än. Han borde få finnas kvar ett par år till i alla fall. Han är ju trots att bara 19.

2012-01-02 @ 19:16:22
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/
Agnes - Hästfantast

Jättefint skrivet! Förstår att det är jobbigt för dig, men hon måste verkligen ha känt sig älskad och det låter som att hennes sista tid inte kunde blivit bättre. De sätter verkligen sina spår i ens hjärta!

2012-01-02 @ 19:24:01
URL: http://hastfantast.blogspot.com
Adina & islandshästen Funi

Svar: Vi tog upp det tidigare, jag håller med dig till viss del. Men samtidigt så går tävlingen ut på en länkning (och visserligen menylänk + gästbloggning). Men vi vill inte att den med den finaste bloggen ska vinna, utan den med den mysigaste känslan i ekipaget :) Därför ger vi inte ut bloggadressen :)(P.Sdu kan ju alltid hålla utkik i kommentarsfältet efter vem som är vem, de kanske röstar på sig själv, eller kommenterar ett annat inlägg)

2012-01-02 @ 20:29:03
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/
D A H L È N

sv: haha de är härligt att höra ;)Satsa på ett tele och för gudskull, spara till ett vettigt istället för att köpa nått dåligt. Mitt var lite väl saftigt men tamrons 70-200 f/2,8 har jag hört mycket gott om! tror priset är runt 7000 men de är så värt istället för tamron 70-300 som jag tycker suuuger.I mitt finns det bildstabilisator och jag har bländare 2,8 :)

2012-01-03 @ 23:21:04
URL: http://carolinedahlen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL (eller en hemlis):


URL:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback