Vi är starka tillsammans

Att som ung ha en unghäst, stå i ett stort stall med 30 andra hästar och ryttare därefter, är inte alltid lätt. Jag älskar stallet. Verkligen. Vissa individer har jag kommit riktigt nära in på hjärtat och det är underbart vilka fina människor jag lärt känna i stallet. Men är det någonting som händer, t.ex Àsta går ett steg för mycket när hon inte ska. Ja vad som helst.. Då är det alltid någon man får skit ifrån. Direkt. Gör si gör så! Var stenhård! Var noga när hon är ung! Hon får inte röra ett öra när hon inte ska! Träna ledarövningar fem minuter varje dag! Och så vidare!

Jag är snäll och ödmjuk mot alla människor. Speciellt hästmänniskor jag vet har mer erfarenhet än mig. Vill inte säga emot även om det något jag inte håller med om. Nickar, startar inga vilda konversationer. Stryker med hårs. Men! På insidan vill jag bara skrika ut så att alla hör: jag faktiskt kan ta hand om min häst själv!

Det som är mest irriterande är att dom som går på, endast gör det för att jag är ung. Ingen skulle gå på någon i sin egna ålder. Aldrig! Men med mig är det inga problem. En ung, snäll tjej, säger inte emot.

Med Àstas utbildning behöver jag mycket hjälp. Självklart! Jag har inte alls så stor erfarenhet av hur man rider islandshästar, deras utbildning och hur man lär in gångarter. Men på den sociala biten vet jag ändå vad jag sysslar med. Faktiskt. Àsta är en otroligt snäll häst som alltid vill vara till lags och tyr sig till människan. Absolut ingen problem häst! Går lugn som en ko i transporten och är verkligen snäll. Men ibland testar hon, är olydig. Men oj vad konstigt. Även den snällaste människan/hästen är väl olydig ibland? Plus att hon är ung, vill testa gränser. Men jag vet hur jag ska hantera det och jag behöver ingen som går och talar om för mig hur jag ska göra etthundratusenmiljarder gånger.

Tips och råd är mycket välkomna och jag tar gärna emot hjälp! Absolut. Så länge dem inte kommer och ska styra och bestämma, eller säga vad som helst bara för att jag är ung och inte säger emot. Det är det jag blir så himla upprörd över.

Och det jag också vill ha sagt här, är att man faktiskt kan ha unghäst, fast man själv är ung.


Jag påstår absolut inte att jag är värsta proffset och kan allt. Tvärt om! Jag skulle nog aldrig just nu, klara av en alldeles egen häst, oavsett ung eller gammal med mina egna bara händer och kunskaper. Jag behöver hjälp, men jag kan också själv. Jag, Evelin 14 år gammal klarar faktiskt av att ha en islandshäst på 6 år. Det vet jag. Jag tror på henne, jag tror på oss, och har alltid gjort! Vi är starka tillsammans.

Du och jag ♥


Kommentarer
elin

Helt rätt!

2012-05-16 @ 22:42:52
URL: http://elindanielsson.forme.se
Matilda

Fina ni är! Jag vet exakt vad du pratar om. Dock är jag inte i ett stall med 30 hästar utan jag är i ett eget stall med tre hästar där en är inhyrd. Men hon är äldre än mig och har mer erfarenhet, men hon ligger på som du beskriver det, jag tar också gärna i mot förslag men inte miljoner gånger.Sen är hon så mot mamma och pappa ganska mycket mer bara för hon vet att de kan inte i närheten av hur mkt jag och hon kan och då vet hon att hon har någon att köra med eller vad hon trodde. Min föräldrar kan mer än vad hon tror och det gör att mamma och pappa "hatar" (lite stark ord) henne. De vill knappt inte ha kvar henne för hon är så pain in the as!Hehe så jag vet vad du går igenom och det kan vara jobbigt. Man vet vad som är bäst för sin häst =)

2012-05-17 @ 03:34:38
URL: http://vickysutbildning.blogg.se/
Annelie & Jörgen

Mycket bra och välformulerat skrivet Evelin.

Beklagligt att vuxna människor beter sig så mot dig.

Tur det finns hyggliga i ditt stall också.

Självklart kan en ung person ha en yngre häst,vilket du också visat.

Du är lyhörd och står ingalunda ensam,det finns kunniga människor du kan få hjälp av när helst du behöver, även om de nu inte står i samma stall.

Nyss har du visat hur duktig och uppmärksam du är gentemot din häst genom att ha haft henne på träning hos en ERKÄNT DUKTIG ISLANDSHÄSTTRÄNARE- och dessutom följt upp det med lektioner medans din häst var där på träning.

Du väljer vad som är bra för DIG och DIN häst och du HAR en TRÄNARE du kan vända dig till om du har frågor.

Ledarskapövningar? Det finns faktiskt dom som har en naturlig kommunikation och känsla med sin häst och det fungerar utan en massa NH övningar.

Låt var och en finna sin väg.

Det ena utesluter inte det andra.

Erfarenheten vet att ibland är det "värre" att köpa en äldre häst starkt präglad av sina ovanor vilket brukar vara är MKT svårt att få bort.Kanske dom som ger dig "råd" och kommentarer hela tiden har problem med sina hästar och därför tror du kommer få det samma?

Utifrån sig själv och sina problem dömer man oftast andra.Lycka till med Ásta,självklart klarar du detta!

Det är ROLIGT att ha häst,man lär sig hela tiden, det är det som är så bra med hästar.

INGEN är fullärd-inte ens den som är gammal och grå ; )Massor av kramar från Annelie&Jörgen

2012-05-17 @ 14:57:50
Liza Morrison

Bra skrivet Evelin :) Hoppas du inte tycker att jag är på dig och Asta bara :) Tycker att ni arbetar på bra tillsammans och att det är svårt då hästmänniskor gärna tycker och tänker om andras hästar och hur vida dom arbetar och tränar sin häst.

Alla gör fel ibland och det finns inga experter ang din häst utom dig själv som känner den bäst.

Även om nu många hästmänniskor utalar sig som om dom vore det...Kämpa på och hjälp av människor som det känns bra med och som gör på ett sådant sätt som du själv tycker passar dig och Asta.Kramar

2012-05-17 @ 16:28:49
URL: http://teammorrison.blogg.se/
Anna | Lauana

Du är stark Evelin! Sjukt fin bild också :)

2012-05-17 @ 17:35:40
URL: http://lauana.blogg.se/
Clara

Du är så duktig! Tänker på dig!Tack vännen det värmer, gråter nästan jag bara tänker på att han är borta. Men det är enklare idag än vad det var igår kan jag säga! Massa Kramar!

2012-05-17 @ 19:09:19
URL: http://raederle.blogg.se/
Johanna

Jättebra skrivet! Håller med till 220% , är precis som du, för snäll för att tacka nej när någon ska rätta mig!

2012-05-18 @ 07:18:08
URL: http://finanora.blogg.se/
Angelica

Jag tror Evelin att dom bara värnar om dig och Àsta och vill komma med tips, men du vet vad jag sagt förut... vissa är tusan handikappade verrbalt, dom vet inte själva hur dom låter eller så.. Ta inte åt dig och gör de du tycker känns bäst så blir det bra tillslut :)

Styrkekramar Angelica

2012-05-18 @ 11:49:57
Evelina

Oj. Ja, det är sjukt. Man ska inte ta förutfattade meningar. För jag tror de tänker på andra fall (eller deras eget) med unghäst, eftersom det är krävande. Vilket jag själv vet! Och jag vet att man ska vara konsekvent Dock behöver inte alla hästar lika mycket regler, men min behöver mest. Tror jag. Sedan har jag faktiskt sett sådana unga (dock nybörjare också) som faktiskt inte klarat av det.. det har gått åt pipsvängen. Men för att det varit så för en eller några, måste det vara så för alla? Nej. Absolut inte. Råd tackar man gärna ja till, men inte gnäll.Du är super duktig, jag diggar dig. Kramar

2012-05-18 @ 23:23:07
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/
Linda

Klart man kan ha unghäst fast man är ung själv, det är inte åldern som spelar roll utan mängden kunskap.

2012-05-19 @ 18:24:51
URL: http://mittangsull.blogg.se/
Emma

Jag håller absolut med dig och jag tycker det är så tråkigt med såna människor. Det finns ingen åldersgräns för att ha en ung häst och man kommer långt med bara sunt förnuft. Lycka till, ni är jättefina ihop!

2012-05-20 @ 21:39:30
URL: http://emmaolssonss.blogg.se/
Sofie

Åh jag känner igen mig! Visserligen har jag ingen unghäst men det är ändå alltid som vill lägga sig i. Tips och snälla råd tas alltid emot, men det är lite irriterande när folk försöker "lära" en saker och behandlar en som om man inte känner sin egna häst bäst. :)

2012-05-22 @ 16:56:10
URL: http://loewen.blogg.se/
Alexandra

Du är duktig. Ta emot råd och tips som känns rätt för er. En vacker dag kommer du nog kunna säga emot dessa personer.

Jag tror på dig. Kram

2012-06-07 @ 08:21:43

Kommentera inlägget här:

NAMN:
Kom ihåg mig?

MAIL (eller en hemlis):


URL:


Vad har du på hjärtat?:

Trackback